Oameni multumiti? Cine-s astia, frate?

  • 1 februarie 2018

Deși sunt optimistă de felul meu, credeam că în vremurile pe care le traversăm, majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți. Mi-a întărit convingerea și un text a lui Coelho, care mi-a căzut sub ochii într-o zi, și care suna cam așa: Oamenii nu sunt niciodată mulţumiţi. Dacă au puţin, vor mult. Dacă au mult, vor şi mai mult. Dacă dau pe-afară de cât au, vor să fie fericiţi cu puţin, dar sunt incapabili să facă vreun efort pentru asta. Poate fiindcă nu pricep că fericirea e aşa de simplă?

Cu riscul să deranjez, îmi permit să-l contrazic pe cunoscutul scriitor, susținând sus și tare, că eu mi-am schimbat părerea. Am întâlnit oameni multumiți. Unde? În excursiile la care am participat cu agenția Oameni Mulțumiți. La prima experiență în care am descoperit această agenție, nici prin minte nu-mi trecea că sintagma Oameni mulțumiți ar putea fi adevărată și cu atât mai mult poate fi denumirea unei agenții de turism.

O prietenă bună și de încredere m-a invitat într-o excursie, undeva în Dobrogea. Prietena mea mi-a spus prețul, data, ora și locul de întâlnire. Atât. Ce-i drept, nici eu n-am întrebat mai multe. Aveam încredere în prietena mea, așa că de ce să mă complic cu alte detalii. La data și ora stabilită m-am prezentat la locul de întâlnire. Puhoi de autocare și turiști. Prietena mea, nu sosise încă. Mă uit în jur pierdută, ca orice om cu mult trecut. La un moment dat, zăresc într-un autocar, o față veselă și zâmbitoare care, văzându-mă ușor încurcată, mă întreabă: mergeți cu oameni mulțumiți?

Întrebarea mi s-a părut bizară. Înainte să zic ceva, apare prietena mea și mă salvează: da, da, cu Oameni mulțumiți, mergem. Femeia tânără ne invită zâmbind în autocar indicându-ne locurile. Sper să vă simțiți bine cu noi, adaugă ea cu căldură. Și așa am făcut.

Că denumirea și sigla agenției se potrivește fiecărui participant în parte, am descoperit pe parcurs, când am constatat că asemenea mie, toți erau, sau puteau deveni, niște oameni mulțumiți. Acum, după ce am cunoscut mai mulți participanți, mă bucur că întâmplător sau nu, am devenit și eu un om mulțumit, alături de alții. Și sper să mai cunoaștem și pe viitor alți oameni, care asemenea nouă, să-și exprime mulțumirea, că ne-am întâlnit, vorba poetului, absolut din întâmplare.